Mickael Chaveroche

Mickael Chaveroche: “Prova något nytt, lär dig, gör något annat”

Vår Mickael är inte rädd för att hoppa ur sin bekvämlighetszon, varken på personligt eller professionellt plan. Han jobbade som en traditionell B2C marknadsförare och provade sedan sina vingar i B2B sektorn. Efter att han nått framgång i den rollen bytte han igen, och jobbar nu som produktchef på Zervant.

Hur kom det sig att du började jobba på Zervant?

Jag kom första gången till Finland som utbytesstuderande 2011. När jag sedan letade efter mitt första jobb här i Finland, så märkte jag snabbt att det inte var så lätt eftersom jag inte talade finska.

Zervant letade i sin tur efter en digital marknadsförare för den franska marknaden. Jag tyckte utmaningen lät spännande fastän jag endast hade erfarenhet som marknadsförare för konsumentvaror. Mitt första möte med grundarna gick bra: jag fick genast känslan av jag skulle passa bra in här och jag tror det var samma för dem.

Vad har du lärt dig under de senaste 5 åren på Zervant?

Allt var nytt för mig då. Jag lärde mig teknik i sökmotoroptimering (SEO) och marknadsföring, samt hur man analyserar trafik på nätsidor med Google Analytics.

Nu, som produktchef, har jag lärt mig mycket om agila arbetsmetoder för produktutveckling. Jag har även lärt mig mycket om att prioritera alla idéer gällande produkten som kommer från olika håll i företaget. Det gäller att se saker från olika perspektiv och se till att alla röster blir hörda.

Hurdan arbetsplats är Zervant?

Vi är mycket avslappnade här på Zervant. Ledningen litar på arbetstagarna och det finns utrymme för oss alla att prova nya saker och att misslyckas. Om, och när, något går fel, så är alla villiga att hjälpa till för att korrigera felet. Det blir inga häxjakter och ingen blir utpekad. Jag tycker våra grundare har gjort ett bra jobb med att hålla kvar den mentaliteten samtidigt som företaget vuxit kraftigt. Vi har runt 40 arbetstagare nu och det känns fortfarande som en familj. Jag tycker att ledningen alltid har försökt tänka på arbetstagarnas välmående och att de är nöjda med sina karriärer. Det finns alltid möjligheter att prova nya saker, lära sig, och sedan göra något nytt igen.

Varför gjorde du flytten från marknadsförare till produktchef?

Efter att ha jobbat med marknadsföring i två och ett halvt år tyckte jag att jag började nå toppen av min tillväxtkurva. Jag kände att jag kunde växa mera, och betjäna våra kunder bättre, genom att hjälpa till med att förbättra själva produkten. Och rollen som produktchef lät perfekt för det. När det öppnade en position som produktchef så fick jag möjligheten att försöka! Jag uppskattar verkligen den tillit som jag fick då.

Vad är det bästa med ditt jobb och var är det mest utmanande?

Det bästa är att verkligen kunna påverka det som ger värde till våra kunder. Jag skulle säga att det är en ganska så essentiell roll. Vi får ibland höra från våra kunder att våra tjänster har förändrat deras liv. Det känns minst sagt ganska belönande.

Den största utmaningen är säkert pressen att konstant leverera resultat.

Vad är det viktigaste för dig i ditt jobb?

Att hjälpa våra kunder. Den huvudsakliga uppgiften i en uppstart är att lösa ett problem. Om vi lyckas med det så är jag nöjd.

Hur tar du hand om ditt välmående?

Något jag verkligen uppskattar med Finland, och speciellt här på Zervant, är att vi värderar människors privata liv. Vi har en hel del flexibilitet i hur vi ordnar våra arbetstimmar. Jag brukar t.ex. jobba längre dagar under vintern för att sedan kunna njuta av kortare arbetsdagar under sommarmånaderna.

Jag tycker också om att ordna after-works, oftast något sportrelaterat eller genom att samlas i en bar. Det är inte svårt att få arbetskompisarna att göra något kul tillsammans.

På min fritid så har jag börjat träna för en triathlon. Jag började min träning ett och ett halvt år sedan. Det är ett utmärkt sätt att varva ner efter jobbet och så är det ju bra för hälsan också.

Vilka mål har du för framtiden?

I framtiden vill jag gärna fortsätta utforska olika avdelningar i företaget. Det skulle vara super att få lära sig mer om rent teknisk produktutveckling. Jag deltog i en nybörjarkurs som min kollega höll för oss. Jag vet att de kommer att kräva en hel del för att själv utveckla något av substans i framtiden, men kursen var en utmärkt introduktion.

Nu efter att jag har baskunskaperna i fickan är jag motiverad att fördjupa min kunskap. Jag kanske inte blir en riktig utvecklare, men jag vet att jag kan använda den typen av kunskap i mitt nuvarande jobb. Jag kan förstå de tekniska kraven bättre när vi prioriterar alla ideér vi har i planerna.