Du blir som du umgås – se då till att inte arbeta ensam

Det här inlägget är en gästartikel från Joachim och företaget HeyWork. Vi tycker Joachim sitter på en härlig idé och vill därför låta honom berätta sin historia samt hoppas att du som entreprenör kan finna lite inspiration och tips genom detta. 


Två utmaningar som entreprenör eller frilansare

Jag heter Joachim och driver ett startup som heter HeyWork. Jag vill tacka Zervant för den här möjligheten att skriva ett inlägg som gästbloggare. Jag tänkte berätta en jättekort historia som leder mig in på två utmaningar som de flesta entreprenörer eller frilansar står inför; ensamhet och svårigheten att hålla huvudet högt när det går dåligt.

HeyWork-logo__green-font

Först och främst så har jag varit ensam grundare i de allra flesta bolag jag startat. Så är man två, tre eller fyra grundare så kanske vissa saker skiljer sig från det jag ska berätta.

Min superkorta historia tar sin början när jag sade upp mig från mitt heltidsjobb och bestämde mig för att gå all in som entreprenör. Jag hade drömt om det i flera år men nu var det äntligen dags. Som om inte det vore nog så skulle jag dessutom flytta till Los Angeles och bo där under 9 månader. Så flytt till en av mina favoritstäder i världen för att försöka bygga ett bolag på heltid. Framtiden kunde inte vara ljusare.

Den första utmaningen

Väl på plats i Los Angeles började allt precis så bra som jag hade hoppats. Med fin lägenhet och trevlig roommate kändes det som att livet spelade mig i händerna. Men redan efter ett par veckor dök ett grått moln upp på himlen; ensamheten. Jag hade inte reflekterat över vilken stor omställning det skulle bli att gå från att ha arbetskamrater till att sitta ensam. Jag hade redan skaffat mig vänner att umgås med på kvällarna och helgerna. Men det var avsaknaden av någon att prata med på daglig basis som plågade mig. Att inte ha någon att säga god morgon till eller småprata med. Jag hade förstått att jag knappast skulle kunna ha råd med ett eget kontor. Men det kändes väldigt tungt när jag insåg att jag kommer sitta själv på det här sättet i förmodligen på flera år.

Där slutar min korta historia. Men jag tror att många känner igen sig i vad jag beskriver. Hur man först upplever en nästintill euforisk känsla när man äntligen får lägga all sin tid och energi på att bygga sin dröma. Men att man faller ganska hårt när ensamheten sköljer över en. Och hur jag började ifrågasätta och kritisera mig själv för att jag tyckte det var så jobbigt. Om jag inte ens kunde bita ihop och arbeta ensam, hade jag då det som krävdes för att kunna starta och bygga något? Var jag för bekväm? Hade jag inte tillräckligt hård hud?

Det är precis det här problemet som mitt startup HeyWork försöker råda bot på. Man ska inte behöva sitta ensam bara för att man är nystartad och inte har pengar. HeyWork låter privatpersoner hyra ut sina bostäder som arbetsytor till frilansare, entreprenörer och startups. Dvs. när bostadsägaren går till jobbet kan egenanställda människor samlas i hemmet och sitta tillsammans runt köksbordet och arbeta. På så sätt utnyttjas resursen i tomma bostäder på ett smartare sätt. Och drivna innovativa människor får en plats att umgås och arbeta på för mellan 200-300kr per vecka.

HeyWork lanserades i så sent som Januari 2017 men redan nu har vi “workers” som sitter i en lägenhet och arbetar vecka efter vecka. Dom gör det dels för sällskapet men också för att man blir mer fokuserad och produktiv av att sitta med andra människor som jobbar. Många nämner även att de lätt blir distraherade när de jobbar hemma. Det kan vara saker som disk, tvätt, dammsugning med mer som tar fokus från jobbet. Bara att komma hemifrån gör att allt fokus kan läggas på arbetet istället.

Den andra utmaningen

Men det finns en annan uppsida med HeyWork förutom att vardagen blir lite socialare och roligare. Oavsett vilken typ av business man har så är det väldigt skönt att ha andra människor omkring sig när det går tungt. Människor som går eller har gått igenom samma sak och kan relatera till det. Människor som kan peppa och stötta när saker och ting känns hopplöst. Det är minst lika mycket värt som att ha någon att säga ‘god morgon’ till.

Vill du testa tjänsten kan du skapa ett konto på heywork.se eller maila mig på joachim.wernersson@heywork.se. Och kom ihåg, om du sitter med andra drivna människor varje dag så ökar dina chanser att lyckas med din business. Plus att det blir betydligt roligare på vägen dit!

Och kom ihåg, om du sitter med andra drivna människor varje dag så ökar dina chanser att lyckas med din business. Plus att det blir betydligt roligare på vägen dit!

jesus-kiteque-224069